JERKY
Když náčelník kmene jménem „Ten, který suší maso“ pátral v historii svých předků, zjistil, že výraz jerky je odvozen od slova ch’arki. To pochází z kečuánštiny, jazyka starých Inků, a znamená solené a sušené maso.
Sušené maso znaly odedávna všechny lovecké národy od polárních oblastí až k tropům. Není divu! Sušení je jeden z nejstarších způsobů úpravy jídla pro dlouhodobé skladování. Téměř k dokonalosti tuto metodu dovedli právě indiáni. Maso jednoduše sušili na sluníčku nebo ho udili ve starém týpí.
Indiáni si sušené maso vyráběli hlavně pro dlouhé pochody, během kterých neměli v podstatě možnost dostat se k jídlu. Jerky jim vždy dodalo pořádný kus energie při zachování minimální hmotnosti.
Vy dnes samozřejmě nemusíte vést kočovný život, jezdit polonazí na koni po prérii nebo lovit bizony mocnou ranou pěstí, abyste si mohli na jerky pochutnat.
Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem